събота, 10 септември 2011 г.

Високата температура при деца

Високата температура при деца 
Повишената телесна температура (ТТ) е чест симптом в педиатричната практика и съответно изписването на температуропонижаващи средства (антипиретици) е широко застъпено. Често родителите сами отиват в аптеката и казват :”Дайте ми нещо за температура”. Преди обаче да изпозваме антипиретиците трябва да сме наясно доколко наложителна и обоснована е тяхната употреба, при каква температура да се изпозват, техния начин на действие, разпределението им в организма, нежеланите им ефекти, подлежащото състояние на детето и т.н.
Както всички физиологични показатели, така и ТТ има определени граници на нормата. Техните стойности са в зависимост от областа, в която измерваме ТТ и варират както следва: за аксиларната температура (под мишницата) от 36 до 37 С, за ректалната (в ануса) от 36,1 до 37,8 С, за устната кухина от 35,8 до 37,3 С.
Стойностите на ТТ показват добре установена зависимост в рамките на денонощието като са максимални между 16.00 и 19.00 часа, а своят минимум достигат около 2.00-3.00 часа след полунощ
Температурата на околната среда също може да повлияе стойностите на ТТ и това трябва добре да се знае, тъй като много честа практика е при фебрилитет (повишена ТТ) децата да се претрупват с дрехи с цел “да не настинат още повече”.
Съществувт и редица други фактори, които биха могли да окажат влияние върху стойностите на ТТ като: двигателна активност и физическо натоварване (при тези случаи стойностите на ректалната температура могат да достигнат до 40 С), емоционален стрес (може да я повиши), менструален цикъл (понижава ТТ), диетата-висококалорийния прием води до повишаване на ТТ и обратно при състоянията на недохранване тя се понижава.
Какво е треската? Тя е болестен процес, който води до преустройство на терморегулаторния център и повишена ТТ вседствие действието на т.нар. пирогени. Те могат да са от най-различен произход, като най-често това са бактерилани токсини. Преминава в 3 стадия: на повишаване на ТТ с изразено чувство на студ, стадий на висока ТТ и на понижаване на ТТ.
Педиатрите знаят, че в повечето случаи състоянията свързани с фебрилитет преминават без усложнения, макар че самите те могат да имат тежки последици и дори смъртен изход. При състоянията на треска и изобщо повишена ТТ има риск да възникнат т.нар. фебрилни гърчове (конвулсивни прояви в детската възраст, засягащи 2-5% от децата).
При нелекуваната треска температурата рядко надвишава 41 С.
Най-често използваните антипиретици в детската възраст са Парацетамол, Ибупрофен и Метамизол в следните дозови режими: