понеделник, 8 август 2011 г.

ЧУЖДО ТЯЛО В ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

ЧУЖДО ТЯЛО В ДИХАТЕЛНИТЕ ПЪТИЩА

Спиране на дишането и сърдечната дейност

Спиране на дишането и сърдечната дейност

Хипергликемия и Хипогликемия

Хипергликемия и Хипогликемия

Кръвотечение

Кръвотечение

Ужилване от медуза

Ужилване от медуза

Ухапване от кърлеж

Ухапване от кърлеж

Ухапване от куче

Ухапване от куче

Прегряване и топлинен удар

Прегряване и топлинен удар

Уртикария и ангиоедем

Уртикария и ангиоедем

Ухапване от змия

Ухапване от змия
Топлото време ни изкара сред природата, където ни дебнат какви ли не опасности. Наред с останалите хапещи животинки змиите също не са за пренебрегване.Но знаем ли как да реагираме в ситуация ако ни ухапе змия?
Как да разпознаем дали ухапването е от отровна змия или не е:Отровните змии имат триъгълна глава, късо, но силно тяло. Ако змията има зигзагообразна лента на гърба си, значи става въпрос за усойница. Характерното рогче на челото говори за пепелянка. Ако имате две прободни ранички по кожата можем да твърдим, че сме ухапани от отровна змия, но ако е смок или друга неотровна змия белегът е от множество зъби и има обикновено V-образна форма.
Отровата на змиите атакува най-вече кръвообращението, кръвта и кръвните елементи в съседство с мястото на ухапване.
Отровата на някои змии разрушава белтъците в кръвта и червените кръвни телца. Ухапването от отровна змия може да доведе до дихателна, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

.

Отравяне с гъби

Опасностите на лятото!!! Отравяне с гъби

Мицетизмът или отравянето с гъби е интоксикация на организма след консумиране на отровен вид, съдържащ токсични вещества.
В зависимост от вида на консумираните гъби симптомите на отравяне варират от леко стомашно-чревно неразположение до смърт. Само 32, от хилядите познати в света вида гъби, са смъртоносни. Други 52 съдържат големи количества токсини и могат да причинят здравословни проблеми.Най-често срещаните отровни гъби в България  са зелена, бяла и червена мухоморка и дяволска гъба. Специалистите предупреждават, че симптомите на интоксикация от мухоморка се появяват по-късно, когато черният дроб е увреден. В повечето случаи интоксикацията е резултат от консумация на отровни двойници на ядливите диви гъби. Сходствата в цвета и формата при отровните и при ядливите видове е главната причина за фаталните грешки, които допускат любителите гъбари.

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ

СЛЪНЧЕВО ИЗГАРЯНЕ
Слънчевото изгаряне е реакция на кожата в следствие на прекаленото излагане на ултравиолетова радиация. За разлика от слънчевата топлина и светлина, които могат да бъдат усетени,  ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат непоправими поражения върху кожата, ако тя е незащитена.
Най - рискови групи са любителите на плажа, рибари, любители на зимни спортове и работещи на открито, тъй като са изложени дълго време на слънчевото влияние.
Какво трябва да направите ако получите слънчево изгаряне:
Разбира се първото нещо. което трябва да направите е да прекратите контакта с лъчите и да покриете тялото си. Аспирина и ибупрофена биха понижили евентуалната температура, в следствие на изгарянето.Най-добре е да се опитате също така да охладите тялото си с кремове или хладка вода, след което веднага потърсете лекар.

Ухапване от пчела и оса

Ухапване от пчела и оса
Много често след ухапване от оса или пчела се наблюдава повишена чувствителност към отровата на осата или пчелата. Повишена чувствителност към отровата  на тези насекоми се наблюдава при 1 на 250 души, но едно такова ужилване може да предизвика покачване на температурата, главоболие, повръщане, треска, астматични прояви и дори анафилактичен шок.
Усетите ли някой от гореизброените симптоми незабавно потърсете лекарска помощ.

Слънчева алергия

Слънчева алергия
В разгара на летния сезон все повече хора страдат от слънчева алергия. Заболяването се характеризира с появата на ситни пъпчици по кожата, при излагане пряко слънце. Понякога се наблюдава и по-тежки форми на слънчева алергия, като появата на мехури или петна в областта на деколтето, подмишницата, раменете, врата, ръцете, бедрата, корема, а понякога дори по лицето.
Слънчевата алергия е защитна реакция на кожата, срещу вредните ултравиолетови лъчи на слънцето.

Искам да кърмя моето бебе

Искам да кърмя моето бебе
Майчиното мляко е с уникален състав и хранителни свойства. Майчиното мляко е препоръчителна храна за новороденото, защото съдържа много антитела. Хранителните качества на майчината кърма зависи от режима на хранене на майката .
Последно време, все повече организации апелират за естествено хранене на бебетата и децата.

Псориазис - FAQ, мнения, въпроси, коментари

Псориазис - FAQ, мнения, въпроси, коментари
Псориазиса е широко разпространено хронично кожно заболяване.
Характеризира се с т.нар псориатична плака. Такива плаки могат да се появят навсякъде по тялото, но най-често са по пределекционните места (такива са лактите, коленете, кръста, седалищната гънка, кожата в областта на пъпа, окосмената кожа на главата, ушната мида). Наличието на това заболяване изисква ежедневни грижи  за кожата. Лечението на заболяването зависи от степента на засягане, както и общото състояние на организма.

Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси

Косопад - FAQ, мнения, коментари, въпроси  Различни могат причините за косопада, от наследствено оплешивяване до реакция от стрес или прием на медикаменти. Ако последно време забелязвате, че косата ви капе повече от обичайното, не се колебайте да потърсите съвет от лекар. Красивата и здрава коса не е само във фантазията ви!

Екзема - FAQ, мнения, въпроси, коментари

Екзема - FAQ, мнения, въпроси, коментари

Екземата представлява възпалителна реакция на кожата, причинена от различни външни или вътрешни причини.
Обривите при екзема се доста различни и показват промени в зависимост от фазата на възпаление.
В острата фаза се срещат зачервяване, подуване и пъпки - папули, мехурчета с белезникаво съдържимо, които се разкъсват и покриват с кори, т. нар. крусти.
Възпалителните промени постепенно стихват, изчезват зачервяванията и подуванията и процесът преминава в подостра или хронична фаза, когато кожата загрубява, започва да се залющва и напуква.
Екземата съществува в много различни варианти.
Eкзема може да се развие навсякъде по кожната повърхност.
Съществуват различни видове екземи, които се причиняват от различни фактори, поради което и лечението е различно.

Д-р Галина Кисьова - въпроси свързани с вашето бебе и дете

Д-р Галина Кисьова - въпроси свързани с вашето бебе и дете
Никой не се е родил научен! Вие сте станали родител и имате хиляди въпроси без отговор, трябва ви специалист, който да ви консултира в отглеждането на вашето бебе или дете. Доверете се на др. Кисьова, споделете проблема си с нас в онлайн консултантския център на форум фрамар!

Д-р В.Тодева - въпроси от област кожни и венерически болести

Д-р В.Тодева - въпроси от област кожни и венерически болести
Др. Виолина Тодева е един от онлайн консултантите на форум фрамар, с над 3 години стаж зад гърба си в областта на кожните и венерически болести. Не се колебайте да зададете вашият въпрос към др. Тодева, заедно можете да намерите отговора на въпроса . Здравето ви е ценно за нас, доверете ни се!