сряда, 10 август 2011 г.

Бяла козметика за лице

Бяла козметика за лице

Съвременната жена има в козметичната си чантичка винаги поне един крем за лице. Историята на кремовете за лице датира от дълбока древност. Предполагам всеки е чувал историята на египетската царица Клеопатра за тайната на нейната красота. От прастари времена жените са използвали какви ли не масла за своите сухи кожи. Древните знахари са извличали етеричните масла на семена, растения и корени и са бъркали различни помади.
Разбира се  модата е диктувала и историческото развитие на днешните кремове за лице.
В двора на кралица Елизабет е било прието дамите да бъдат с порцеланово бели лица. Освен, че имали вид на болнави жените в действителност са били такива, тъй като в състава на кремовете е имало олово и цинк, който допринасяли допълнително за избелването на лицето.
Но нека не изпадаме в такива подробности.На кратко как се е развивала формулата на крема дп наши дни:
През 1911г. е създадена първата емулсия за лице от Оскар Тропловиц, той успява да смеси розова вода и масло до получаването на белоснежна консистенция.През 60-тте години е открита формулата на първия крем против бръчки, след като полски учени установяват, че стареенето на кожата се дължи на колаген.
Тридесет години по-късно учените откриват, че промишлеността и ултравиолетовите лъчи действат пагубно на кожата на лицето и в следствие на това откритие откриват дневните антиоксидантни кремове , след което ги обогатяват с вит. Ц и Е, селен и Q10 ензим.



Няма коментари:

Публикуване на коментар