сряда, 10 август 2011 г.

Кефир (Тибетска гъба)

Кефир (Тибетска гъба)
Пазената с години в тайна тибетска гъба е универсално лекарство. Представляваща сбор от малки зрънца, тибетската гъба наподобява структурата на карфиола. А напитката кефир, получена от тибетска гъба е с несравними лечебни и вкусови качества.
Кефирните зърна са комбинация от бактерии и дрожди в матрица отпротеинилипиди и захари. Тази симбиозна матрица формира зърна, приличащи на карфиол. Напоследък кефирът се възражда и става много популярен, поради нови изследвания и открития, свързани с ползата от тази напитка и пробиотиците, които тя съдържа.
Ползата от кефира - полезни бактерии за чревната флора
Ползата от ферментиралите храни



Изследванията си в началото на 1900 са фокусирани върху киселото мляко, консумирано в България. Той е вярвал, че всекидневната консумация на кисело мляко е важен принос към по добро здраве и дълголетие. Днес, ако търсим в Интернет за пробиотици, ще намерим почти безкрайни причини, поради които пробиотиците или "добрите бактерии" са полезни за нас. Приготвянето на ферментирали храни в къщи при домашни условия е забавно, евтино и много по полезно от едно хапче изсушени бактерии (пробиотици).
Една от тези ферментирали храни е кефир. Кефирът не е като другите млечни продукти. Той е лесно храносмилаем и съдържа малко лактоза особено, ако се остави да ферментира за по дълго време. Протеините също се разграждат в пред храносмилателно състояние.

Няма коментари: