вторник, 30 август 2011 г.

Газове в кръвта

Кръвни газове
Изследването на кръвните газове се провежда, за да се определи какво е количеството на газовете в кръвта. При това изследване се измерва киселинността на кръвта - pH и нивото на кислород и въглероден диоксид в кръвна проба от артериална кръв. Използването на артериална кръв дава информация за съдържанието на кислород и въглероден диоксид, преди да постъпи кръвта в тъканите. Изследването на кръвни газове дава информация за това, колко добре белите дробове осигуряват кислород на кръвта и отстраняват въглеродния диоксид.

Изследвания за СПИН

СПИН
Изследването за СПИН се провежда, за да се открият антитела или генетичен материал (ДНК или РНК) на човешкия имунодефицитен вирус - ХИВ. С помощта на това изследване може да се определи дали има данни за инфекция – ХИВ положителен. Вируса атакува белите кръвни клетки - CD4+, които са част от имунната система и имат много важна роля в борбата с инфекции. Инфекцията с ХИВ може да прогресира до синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН).
След инфекция с ХИВ антитела в кръвта могат да се открият след 2 седмици до 6 месеца. Периодът, от който е настъпила инфекция до образуването на антитела се нарича сероконверсия. През този период инфекцията може да се разпространява.