понеделник, 8 август 2011 г.

Ухапване от змия

Ухапване от змия
Топлото време ни изкара сред природата, където ни дебнат какви ли не опасности. Наред с останалите хапещи животинки змиите също не са за пренебрегване.Но знаем ли как да реагираме в ситуация ако ни ухапе змия?
Как да разпознаем дали ухапването е от отровна змия или не е:Отровните змии имат триъгълна глава, късо, но силно тяло. Ако змията има зигзагообразна лента на гърба си, значи става въпрос за усойница. Характерното рогче на челото говори за пепелянка. Ако имате две прободни ранички по кожата можем да твърдим, че сме ухапани от отровна змия, но ако е смок или друга неотровна змия белегът е от множество зъби и има обикновено V-образна форма.
Отровата на змиите атакува най-вече кръвообращението, кръвта и кръвните елементи в съседство с мястото на ухапване.
Отровата на някои змии разрушава белтъците в кръвта и червените кръвни телца. Ухапването от отровна змия може да доведе до дихателна, сърдечна или бъбречна недостатъчност.

.

1 коментар:

  1. Пострадалият не трябва да се движи сам. За да не циркулира отровата въпреки импровизираното пристягане, без излишно бавене го откарайте, или занесете до най-близкия здравен пункт, където ще му инжектират противозмийски серум.
    Вижте още на http://www.ribolovenatlas.com/blog/kak-da-se-predpazim-liatoto-ot-otrovnite-nasekomi-i-vlechugi/

    ОтговорИзтриване