четвъртък, 11 август 2011 г.

Как се открива алкохол в кръвта | Мед. изследване

Алкохол в кръвта | Мед. изследване
Много често се случва да се качим зад волана след употреба на алкохол. Грешно е твърдението, че си в безопасност когато шофираш със съдържание на алкохола в кръвта, със стойности под законовата норма. Не е нужно да си пиян за да си опасен на пътя. Рискът да попаднеш в пътнотранспортно произшествие нараства право пропорционално на количеството алкохол в кръвта. Действието на алкохола върху мозъка е да подтиска нормалните функции, и мозъкът не може да функционира правилно, забавят се реакциите при шофиране.


Въздействие на алкохола в организма:
 0,2-0,5 промила - Преценката за дистанция и скорост на приближаващите превозни средства е изкривена. Водачът ще е склонен към поемане на по-големи рискове, особено при опасни маневри като изпреварване или шофиране прекалено близо до предното превозно средство.
0,5-0,8 промила- Зрението е засегнато, което води до забавена реакция при червен сигнал или стоп-светлини. Водачът е склонен да кара прекалено бързо или да преценява грешно разстоянията при наближаване на завой. За мотоциклетистите е трудно да карат по права линия.
  над 0,8 промила - Водачът е склонен да надценява способностите си. Зрението е дотолкова засегнато, че водачът може да не забележи навреме велосипедисти, пешеходци или паркирани коли, за да ги избегне.

Няма коментари:

Публикуване на коментар