неделя, 14 август 2011 г.

Ползите от магнезия

Шест ползи от магнезия
Магнезият се среща в костите на човешкото тяло, като техен  основен градивен  елемент, съдържащ се също така и в мускулите и в телесните течности.
Негова основна роля е да се грижи за равновесието на нервната система. 
Магнезият участва в повече от триста химически реакции в човешкия организъм, което означава, че недостигът му може да има многобройни последици за здравето. С допълнителен прием на магнезий могат да бъдат преодолени умората, стресът, менструалните болки ...
В природата магнезият може да се открие като съединение с калция. Има го в морската вода, минералните извори и в зеления пигмент на зелените листни растения.
Липсата му в организма обуславя следните симптоми:
- ангина пекторис и остър инфаркт на миокарда
- увреждане на вътрешните стени на кръвоносните съдове
- нарушен метаболизъм на гюкозата
- нарушен оксидационен стрес


Храни богати на магнезий са зърнените-оризови, пшенични и ръжени.Голямо количество магнезий се съдържа в сушените плодове, а също така в авокадото, банани, киви, капини и малини. Както вече споменахме листните зеленчуци са най-добрия източник на магнезий, това са лапада, лозовите листа, листа от рукола, Тъмния или още натуралния шоколад също има съдържа голямо количество магнезий, също така тиквените семки, ленненото семе, слънчогледа и сусама.



Няма коментари:

Публикуване на коментар